Categoria: L'OLLA.

Diumenge 4 d’octubre a les 19:30h

Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov

HONEYLAND

L’Hatidze es dedica a criar colònies d’abelles en uns cistells fets a mà. Gràcies a un ritual secret, el preuat líquid que produeixen no s’esgota mai.

2019
85 min.

Macedònia

Turc
Subtítols: català i castellà

Sinopsi

En una regió remota i muntanyosa dels Balcans, l’Hatidze Muratova viu amb la seva mare malalta en un poblet sense carreteres, ni electricitat ni aigua corrent. Ella es dedica a criar colònies d’abelles en uns cistells fets a mà que deixa amagats entre les roques. Gràcies a un ritual secret, el preuat líquid que produeixen no s’esgota mai.

Sense protecció ni ajuda, és capaç d’amansar-les per poder extreure’n la mel i vendre-la a la ciutat més propera. L’arribada d’una família nòmada amb la seva furgoneta tronada, set fills inquiets i un ramat de bestiar sembla destorbar la pau de l’Hatidze i de les seves abelles. En un primer moment, els rep amb els braços oberts, oferint-los el seu afecte, el seu brandi i els seus consells d’apicultura. Però no passa gaire temps abans que en Hussein, el patriarca de la família nòmada, vegi l’oportunitat de posar en pràctica els seus interessos comercials amb la mel per poder alimentar els seus infants.

Tot i que l’arribada de la família proporciona companyia i alleujament a la soledat de l’Hatidze, també provoca un sotrac en l’ordre natural de la zona i es converteix en una amenaça per als seus mitjans de supervivència. Un retrat colpidor sobre la desaparició d’una forma de vida, que alhora evidencia el fràgil equilibri entre humanitat i naturalesa a través de la mirada d’una dona resilient i extraordinària.

Sobre la direcció

TAMARA KOTEVSKA – Directora

Tamara Kotevska (Prilep, 1993), directora de cinema graduada a la Facultat d’Arts Dramàtiques de Skopje amb més de cinc anys d’experiència en la realització de pel·lícules documentals i de ficció. Va guanyar el premi a Millor Pel·lícula Balcànica al Tirana Internacional Documentary Film Festival amb el seu projecte titulat Studants i ha participat com a guionista i codirectora en el documental Lake of Apples (2017).

LJUBOMIR STEFANOV – Director

Ljubomir Stefanov (Skopje, 1975), director de cinema amb més de vint anys d’experiència en la producció de campanyes de comunicació i documentals relacionats amb temes ambientals i desenvolupament humà. Ha treballat per a clients com agències de l’ONU, Euronatur o Swisscontact. La seva filmografia inclou The Noisy Neighbours (2005) i Lake of Apples (2017), aquest últim codirigit amb Tamara Kotevska i guardonat amb el Prix de l’Environnement a l’International Nature Namur Festival (França, 2017), el Premi Perseus al T-Festival (República Txeca, 2017) i la menció honorífica al Festival d’Innsbruck (Àustria, 2017).

TRÀILER:

Premis i festivals

Nominació a Millor pel·lícula internacional · Premis Oscar · Estats Units, 2020
Nominació a Millor Documental · Premis Oscar · Estats Units, 2020
Premi Millor Documental · DocsBarcelona · Barcelona, 2019
European Documentary · European Film Awards · Alemanya, 2019
Visions du Reél · Suïssa, 2019
Millor pel·lícula internacional · DocAviv Film Fest · Israel, 2019
Fitxa tècnica
DIRECCIÓ – Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov
SO – Rana Eid
DISTRIBUCIÓ – DocsBarcelona Distribution
PRODUCCIÓ – Atanas Georgiev (Trice Films)
COPRODUCCIÓ – Ljubomir Stefanov (Apolo Media)
PROTAGONISTA – Hatidze Muratova
EDICIÓ – Atanas Georgiev
MÚSICA – Foltin

Entrada: 3 € Entrada íntegra per DOCSBARCELONA (Organitzadors del Docs del Mes)